Reszta z dzielenia wielomianu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Reszta z dzielenia wielomianu.
Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) stopnia co najmniej drugiego jest równa 6, a suma współczynników przy zmiennej w potęgach nieparzystych jest równa sumie współczynników przy zmiennej w potęgach parzystych. Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian \(x^2-1\).
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Reszta z dzielenia wielomianu.
\((x+1)(x-1)\)
Reszta jest postaci: \(ax+b\)
\(W(1)=a+b=6\)
oraz \(-a+b=0\) gdyż sumy przy x \(w\) parzystej są równe przy \(x\) nieparzystej to różnica tych sum jest równa zero
Reszta jest postaci: \(ax+b\)
\(W(1)=a+b=6\)
oraz \(-a+b=0\) gdyż sumy przy x \(w\) parzystej są równe przy \(x\) nieparzystej to różnica tych sum jest równa zero
Ostatnio zmieniony 10 maja 2021, 10:06 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!