Okrąg

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Okrąg

Post autor: brother »

Dany jest okrąg o środku w punkcie S = (60,40) i promieniu równym 97. Prosta o równaniu
3x+4y+20=0 przecina ten okrąg w dwóch punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Okrąg

Post autor: eresh »

brother pisze: 03 maja 2021, 11:45 Dany jest okrąg o środku w punkcie S = (60,40) i promieniu równym 97. Prosta o równaniu
3x+4y+20=0 przecina ten okrąg w dwóch punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB
odległość środka okręgu od prostej AB:
\(k=\frac{|3\cdot 60+4\cdot 40+20|}{\sqrt{3^2+5^2}}\\
k=72\)


\(|AB|=2x\\
k^2+x^2=r^2\\
72^2+x^2=97^2\\
x^2=4225\\
x=65\\
|AB|=2\cdot 65=130\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Okrąg

Post autor: eresh »

brother pisze: 03 maja 2021, 11:45 Dany jest okrąg o środku w punkcie S = (60,40) i promieniu równym 97. Prosta o równaniu
3x+4y+20=0 przecina ten okrąg w dwóch punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB
Można też wyznaczyć współrzędne punktów A i B rozwiązują układ równań
\(\begin{cases}(x-60)^2+(y-40)^2=97^2\\3x+4y+20=0\end{cases}\\
A(\frac{344}{5},\frac{-283}{5})\\
B(\frac{-176}{5},\frac{107}{5})\)

i policzyć długość odcinka \(|AB|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ