Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jurekl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 03 maja 2021, 08:22
Podziękowania: 21 razy

Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej

Post autor: jurekl »

Witam. Mógłbym prosić o pomoc i wytłumaczenie jak obliczyć to zadanie ?

"Punkty \(C\) i \(D\), takie że \(C=(6,4),\ D=(0.2)\), są wierzchołkami równoległoboku \(ABCD\). Punkt \(S\), taki że \(S=(5,0)\), jest punktem przecięcia się przekatnych. Oblicz współrzędne wierzchołków \(A\) i \(B\)."
Ostatnio zmieniony 03 maja 2021, 10:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej

Post autor: eresh »

jurekl pisze: 03 maja 2021, 08:25 Witam. Mógłbym prosić o pomoc i wytłumaczenie jak obliczyć to zadanie ?

"Punkty C i D, takie że C=(6,4) D=(0.2), są wierzchołkami równoległoboku ABCD. Punkt S, taki że S=(5,0), jest punktem przecięcia się przekatnych. Oblicz współrzędne wierzchołków A i B."
\((\frac{x_a+6}{2},\frac{y_a+4}{2})=(5,0)\\
x_a=4\\
y_a=-4\\
A(4,-4)\)


\((\frac{x_b+0}{2},\frac{y_b+2}{2})=(5,0)\\
x_b=10\\
y_b=-2\\
B(10,-2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ