zadanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zadanie

Post autor: Mafmayks »

jak policzyć coś takiego

\( \sqrt[3]{b \frac{3}{4} }\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2021, 00:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; matematyka w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: zadanie

Post autor: Jerry »

Co to znaczy "policzyć"?

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: korki_fizyka »

Mafmayks pisze: 20 kwie 2021, 23:57 jak policzyć coś takiego

\( \sqrt[3]{b \frac{3}{4} }\)
Podstawić dane pod "b" i wcisnąć na kalkulatorze klawisz \(\sqrt[3]. \)
Natomiast jeśli miało być \( b^{\frac{3}{4}}\), to \(\sqrt[3]b^{\frac{3}{4}}= b^{\frac{3\cdot 1}{4\cdot 3}} = b^{\frac{1}{4}}\), wtedy wciskasz 2x klawisz z \(\sqrt . \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: Mafmayks »

korki_fizyka pisze: 21 kwie 2021, 09:21
Mafmayks pisze: 20 kwie 2021, 23:57 jak policzyć coś takiego

\( \sqrt[3]{b \frac{3}{4} }\)
Podstawić dane pod "b" i wcisnąć na kalkulatorze klawisz \(\sqrt[3]. \)
Natomiast jeśli miało być \( b^{\frac{3}{4}}\), to \(\sqrt[3]b^{\frac{3}{4}}= b^{\frac{3\cdot 1}{4\cdot 3}} = b^{\frac{1}{4}}\), wtedy wciskasz 2x klawisz z \(\sqrt . \)
dzięki chodziło mi o to drugie z b do potegi 1/4 ,
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: Mafmayks »

Mafmayks pisze: 22 kwie 2021, 00:46
korki_fizyka pisze: 21 kwie 2021, 09:21
Mafmayks pisze: 20 kwie 2021, 23:57 jak policzyć coś takiego

\( \sqrt[3]{b \frac{3}{4} }\)
Podstawić dane pod "b" i wcisnąć na kalkulatorze klawisz \(\sqrt[3]. \)
Natomiast jeśli miało być \( b^{\frac{3}{4}}\), to \(\sqrt[3]b^{\frac{3}{4}}= b^{\frac{3\cdot 1}{4\cdot 3}} = b^{\frac{1}{4}}\), wtedy wciskasz 2x klawisz z \(\sqrt . \)
dzięki chodziło mi o to drugie z b do potegi 1/4 ,
chociaż nie, tylko b pod pierwiastkiem jest do potegi, a nie cały pierwiastek i nie chodzi o podstawienie i obliczenie tylko o postać w jakiej bedzie b
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: panb »

Wszystko jedno czy tylko b do potęgi, czy cały pierwiastek.
\( \sqrt[5]{7^2}= \left( \sqrt[5]{7} \right)^2 \)
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: Mafmayks »

panb pisze: 22 kwie 2021, 09:52 Wszystko jedno czy tylko b do potęgi, czy cały pierwiastek.
\( \sqrt[5]{7^2}= \left( \sqrt[5]{7} \right)^2 \)
dzięki, koniecznie musze ogarnąć te własności potęg :lol: :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: panb »

Koniecznie, nie jest tego dużo.
ODPOWIEDZ