Ktoś mi pomoże bo pani od od matmy nie dała rady na to zadanie:
Liczba \(4 \log^28 - 9\log^24\) jest równa :
A) \(\log 32\) B) \(\log^24\) C) \(2 \log1\) D) \({2\over3} \log2\)
logarytmy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
Re: logarytmy
Ponieważ
\( 4a^2 - 9b^2 = (2a - 3b)(2a + 3b) \)
To podstawiając w powyższym:
\( a = \log 8 \) oraz \( b = \log4 \)
otrzymujemy:
\( 4\log^2 8 - 9\log^2 4 = (2\log 8 - 3\log4)(2\log8 + 3\log4) = \\ \qquad=(6\log2 - 6\log2)(2\log8 + 3\log4) = 0 \cdot (2\log8 + 3\log4) = 0 \)
Zatem jedyną pasującą odpowiedzią jest odpowiedź C) ponieważ \( \log1 = 0 \)
\( 4a^2 - 9b^2 = (2a - 3b)(2a + 3b) \)
To podstawiając w powyższym:
\( a = \log 8 \) oraz \( b = \log4 \)
otrzymujemy:
\( 4\log^2 8 - 9\log^2 4 = (2\log 8 - 3\log4)(2\log8 + 3\log4) = \\ \qquad=(6\log2 - 6\log2)(2\log8 + 3\log4) = 0 \cdot (2\log8 + 3\log4) = 0 \)
Zatem jedyną pasującą odpowiedzią jest odpowiedź C) ponieważ \( \log1 = 0 \)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, 13:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu, nowa linia: \\
Powód: poprawa kodu, nowa linia: \\