PODZIELNOŚĆ WIELOMIANÓW

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karminowaziemianka1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2021, 21:32
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

PODZIELNOŚĆ WIELOMIANÓW

Post autor: karminowaziemianka1 »

Witajcie, mam problem z tym zadaniem:
Wskaż pięć wielomianów pierwszego stopnia, przez które jest podzielny wielomian \(W(x)=(x^3+125)(6x^2+13x-10x)(4x^2-9)\).

Na razie rozbiłam to w ten sposób:
\(W(x)=(x+5)(x^2-5x+25)(6x^2+13x-10)(2x-3)(2x+3)\)

Co dalej ?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje !
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2021, 22:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: PODZIELNOŚĆ WIELOMIANÓW

Post autor: eresh »

karminowaziemianka1 pisze: 16 kwie 2021, 21:41 Witajcie, mam problem z tym zadaniem:
Wskaż pięć wielomianów pierwszego stopnia, przez które jest podzielny wielomian W(x)=(x^3+125)(6x^2+13x-10x)(4x^2-9).

Na razie rozbiłam to w ten sposób:
W(x)=(x+5)(x^2-5x+25)(6x^2+13x-10)(2x-3)(2x+3)

Co dalej ?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje !
\(6x^2+13x-10\) można zapisać w postaci iloczynowej (paskudna delta)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ