trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

trygonometria

Post autor: Pawm32 »

Dana jest jedna z funkcji trygonometrycznych kąta \(\alpha\), gdzie \(\alpha \in \langle0,2\pi\rangle\). Podaj miarę kąta \(\alpha\) w radianach. Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych tego kąta, o ile istnieją
\(\sin\alpha=- \frac{ \sqrt{3} }{2} \)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2021, 15:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 12:44 Dana jest jedna z funkcji trygonometrycznych kąta \(\alpha\), gdzie \(\alpha \in <0,2\pi\). Podaj miarę kąta \(\alpha\) w radianach. Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych tego kąta, o ile istnieją
\(sin\alpha=- \frac{ \sqrt{3} }{2} \)
\(\sin\alpha=\frac{-\sqrt{3}}{2}\\
\alpha=\pi+\frac{\pi}{3}=\frac{4\pi}{3}\;\;\;\vee\;\;\alpha=2\pi-\frac{\pi}{3}=\frac{5\pi}{3}\)


\(\sin\alpha=\frac{-\sqrt{3}}{2}\\
\frac{3}{4}+\cos^2\alpha=1\\
\cos^2\alpha=\frac{1}{4}\\
\cos\alpha=\frac{1}{2}\;\;\;\vee\;\;\;\cos\alpha=-\frac{1}{2}\\
\tg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\\
\ctg\alpha=\frac{1}{\tg\alpha}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: trygonometria

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 14 kwie 2021, 12:53
Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 12:44 Dana jest jedna z funkcji trygonometrycznych kąta \(\alpha\), gdzie \(\alpha \in <0,2\pi\). Podaj miarę kąta \(\alpha\) w radianach. Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych tego kąta, o ile istnieją
\(sin\alpha=- \frac{ \sqrt{3} }{2} \)
\(\sin\alpha=\frac{-\sqrt{3}}{2}\\
\alpha=\pi+\frac{\pi}{3}=\frac{4\pi}{3}\;\;\;\vee\;\;\alpha=2\pi-\frac{\pi}{3}=\frac{5\pi}{3}\)


\(\sin\alpha=\frac{-\sqrt{3}}{2}\\
\frac{3}{4}+\cos^2\alpha=1\\
\cos^2\alpha=\frac{1}{4}\\
\cos\alpha=\frac{1}{2}\;\;\;\vee\;\;\;\cos\alpha=-\frac{1}{2}\\
\tg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}\\
\ctg\alpha=\frac{1}{\tg\alpha}\)
2 linijka, dlaczego takie miary alfa?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: eresh »

wzory redukcyjne (podręcznik, tablice, internet)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: trygonometria

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 14 kwie 2021, 13:00 wzory redukcyjne (podręcznik, tablice, internet)
a nie można inaczej?
alfa leży w III lub IV ćwiartce.
w III \(\alpha= \frac{\pi}{3} +\pi= \frac{4}{3} \pi\)
w IV \(\alpha= \frac{3}{2}\pi+ \frac{\pi}{3}= \frac{11}{6}\pi \) no i nie wychodzi to jedno,
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 13:12
eresh pisze: 14 kwie 2021, 13:00 wzory redukcyjne (podręcznik, tablice, internet)
a nie można inaczej?
alfa leży w III lub IV ćwiartce.
w III \(\alpha= \frac{\pi}{3} +\pi= \frac{4}{3} \pi\)
w IV \(\alpha= \frac{3}{2}\pi+ \frac{\pi}{3}= \frac{11}{6}\pi \) no i nie wychodzi to jedno,
nie można bo \(\sin(\frac{3\pi}{2}+\alpha)\neq -\sin\alpha\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: trygonometria

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 14 kwie 2021, 13:14
Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 13:12
eresh pisze: 14 kwie 2021, 13:00 wzory redukcyjne (podręcznik, tablice, internet)
a nie można inaczej?
alfa leży w III lub IV ćwiartce.
w III \(\alpha= \frac{\pi}{3} +\pi= \frac{4}{3} \pi\)
w IV \(\alpha= \frac{3}{2}\pi+ \frac{\pi}{3}= \frac{11}{6}\pi \) no i nie wychodzi to jedno,
nie można bo \(\sin(\frac{3\pi}{2}+\alpha)\neq -\sin\alpha\)
ale dlaczego?
w IV ćwiartce ramie alfa leży w IV ćwiartce, czyli kąt przechodzi 3 razy przez 90 i jeszcze alfa?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trygonometria

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 13:17
ale dlaczego?
proponuję przejrzeć podręcznik/notatki z lekcji
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: trygonometria

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 14 kwie 2021, 13:20
Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 13:17
ale dlaczego?
proponuję przejrzeć podręcznik/notatki z lekcji
w podręczniku nie ma nic o podobnych sytuacjach, żadnego przykładu, a to były właśnie notatki z lekcji, które jak widać były błędne. Czyli zawsze tylko z wzorów redukcyjnych?
ODPOWIEDZ