rozkładanie wielomianu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

rozkładanie wielomianu

Post autor: cheruille »

Rozłóż wielomian \( W(x)= 4x^3-13x+6\) na czynniki.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozkładanie wielomianu

Post autor: eresh »

cheruille pisze: 10 kwie 2021, 18:56 Rozłóż wielomian \( W(x)= 4x^3-13x+6\) na czynniki.
\(W(-2)=0\\
W(x)=(x+2)(4x^2-8x+3)\\
W(x)=4(x+2)(x-1,5)(x-0,5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ