Zadanie w formie obrazka- czy ktoś wie jak je wykonać?
Zadanie-Oblicz miary kątów oznaczonych literami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Zadanie-Oblicz miary kątów oznaczonych literami
a)
\( \alpha = 180^{o} -160^{o} =20^{o} \)
\( \beta = 180^{o} -( \alpha +110^{o}) = 180^{o} -(20^{o} +110^{o}) = 180^{o}- 130^{o} = 50^{o}\)
\( \gamma = 180^{o} - \beta = 180^{o} - 50^{o} = 130^{o} \)
\( \delta = 180^{o} -(110^{o}+ \alpha) = 180^{o} - (110^{o}+20^{o}) = 180^{o} - 130^{o} = 50^{o} \)
\( \varepsilon = 180^{o} - \delta = 180^{o} - 50^{o} = 130^{o}.\)
b)
\( \alpha = 180^{o} - 160^{o} = 20^{o}\)
\( \beta = 2\alpha = 2\cdot 20^{o} = 40^{o}. \)
\( \alpha = 180^{o} -160^{o} =20^{o} \)
\( \beta = 180^{o} -( \alpha +110^{o}) = 180^{o} -(20^{o} +110^{o}) = 180^{o}- 130^{o} = 50^{o}\)
\( \gamma = 180^{o} - \beta = 180^{o} - 50^{o} = 130^{o} \)
\( \delta = 180^{o} -(110^{o}+ \alpha) = 180^{o} - (110^{o}+20^{o}) = 180^{o} - 130^{o} = 50^{o} \)
\( \varepsilon = 180^{o} - \delta = 180^{o} - 50^{o} = 130^{o}.\)
b)
\( \alpha = 180^{o} - 160^{o} = 20^{o}\)
\( \beta = 2\alpha = 2\cdot 20^{o} = 40^{o}. \)