Bryły obrotowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fori7894
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2021, 06:07
Podziękowania: 3 razy

Bryły obrotowe

Post autor: Fori7894 »

Oblicz pole powierzchni calkowitej stożka, którego postawa ma promień 8cm, a powierzchnia boczna jest półkolem. Wykonaj do tego zadania rysunek.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Bryły obrotowe

Post autor: kerajs »

\( \frac{1}{2} \cdot 2 \pi l=2 \pi \cdot 8 \ \ \So \ \ l=16\\
P= \pi r^2+ \pi rl= 192\pi \)
ODPOWIEDZ