Działania na wielomianach.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
account432
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 lut 2021, 12:05
Płeć:

Działania na wielomianach.

Post autor: account432 »

1.Wyznacz sumę i różnicę : 𝑓(𝑥)+𝑔(𝑥), 𝑓(𝑥)−𝑔(𝑥), 𝑗𝑒ś𝑙𝑖∶
\(𝑓(𝑥)=−2𝑥^2+4𝑥−𝑥^6+2\\
𝑔(𝑥)=3𝑥^2−5𝑥+𝑥^6−3𝑥^5.\)


2.Wyznacz iloczyn i podaj stopień wielomianu:
\(𝑤(𝑥)=(𝑥+2)(4𝑥^2−3𝑥+4)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Działania na wielomianach.

Post autor: eresh »

account432 pisze: 18 mar 2021, 13:19 1.Wyznacz sumę i różnicę : 𝑓(𝑥)+𝑔(𝑥), 𝑓(𝑥)−𝑔(𝑥), 𝑗𝑒ś𝑙𝑖∶
\(𝑓(𝑥)=−2𝑥^2+4𝑥−𝑥^6+2\\
𝑔(𝑥)=3𝑥^2−5𝑥+𝑥^6−3𝑥^5.\)

\(f(x)+g(x)=−2𝑥^2+4𝑥−𝑥^6+2+3𝑥^2−5𝑥+𝑥^6−3𝑥^5=-3x^5+x^2-x+2\\
f(x)-g(x)=−2𝑥^2+4𝑥−𝑥^6+2-3𝑥^2+5𝑥-𝑥^6+3𝑥^5=-2x^6+3x^5-5x^2+9x+2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3465
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1898 razy

Re: Działania na wielomianach.

Post autor: Jerry »

account432 pisze: 18 mar 2021, 13:19 2.Wyznacz iloczyn i podaj stopień wielomianu:
\(𝑤(𝑥)=(𝑥+2)(4𝑥^2−3𝑥+4)\)
\(\begin{array}{c|ccc}\cdot&4x^2&-3x&+4\\\hline
x&4x^\color{blue}{3}&-3x^2&+4x\\
+2&+8x^2&-6x&+8\end{array}\)

pozostaje redukcja wyrazów podobnych i odpowiedź: \(w(x)=\cdots\) jest stopnia trzeciego

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ