Potęgi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Potęgi

Post autor: aramila »

Liczba \(2^{-{11\over4}}\) przedstawiona w postaci potęgi liczby \(16^{???}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 21:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Re: Potęgi

Post autor: kerajs »

\(2=16^{ \frac{1}{4 } } \\
2^{ \frac{-11}{4 } }=16^{ \frac{-11}{16 } }\)
ODPOWIEDZ