wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \((m^2-m)x^2-x+1=0\) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste \(x_1\ i\ x_2\) takie że \( \frac{1}{x_1 +x_2} \le \frac{m}{3} \le \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} \)
Równanie kwadratowe z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: parametr POMOCY
Rozwiąż układ:
\( \begin{cases} m^2-m \neq 0 \\ \Delta>0 \\ \frac{1}{x_1 +x_2} \le \frac{m}{3} \\
\frac{m}{3} \le \frac{x_1+x_2}{x_1 x_2} \end{cases} \)
wstawiając za sumę i iloczyn pierwiastków wzory Vieta.
\( \begin{cases} m^2-m \neq 0 \\ \Delta>0 \\ \frac{1}{x_1 +x_2} \le \frac{m}{3} \\
\frac{m}{3} \le \frac{x_1+x_2}{x_1 x_2} \end{cases} \)
wstawiając za sumę i iloczyn pierwiastków wzory Vieta.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: parametr POMOCY
Wyszło mi \(m \in (0,1) \cup (1, \frac{1+\sqrt{2}}{2})\) dobrze
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: parametr POMOCY
To zadanie 14 z rozszerzenia z 27 lutego br. Niestety niestarannie przepisane... powinno być
\( \frac{1}{x_1 +x_2} \le \frac{m}{6} \le \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} \)
Wtedy, z warunków zapisanych przez kerajsa, \(m\in (0;1)\cup\left(1;{7\over6}\right\rangle\)
Pozdrawiam
\( \frac{1}{x_1 +x_2} \le \frac{m}{6} \le \frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} \)
Wtedy, z warunków zapisanych przez kerajsa, \(m\in (0;1)\cup\left(1;{7\over6}\right\rangle\)
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
i po co się tyle trudziłem?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
Uff, nie muszę tego sprawdzać.
Przyznam się, że zwykle nie wyręczam ludzi w rachunkach, lecz tym razem czułbym się zobligowany do przeliczenia układu.
Nigdy nie rozumiałem popularności tej frazy, gdyż dla mnie jest ona bezsensowna.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć: