dowód

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

dowód

Post autor: Pawm32 »

wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
\((x^2+2)^4 -x^4-4x^2 \ge 6 \)
robię nie wprost
mam \((x^2+2)^4-(x^2+2)^2-2<0\)
\(t= (x^2+2)^2\), \(t \ge 0\)
\(t^2-t-2<0\)
\(t_1=-1\)
\(t_2=2\)
\(t \in (-1,2) \) i \(t \ge 0\)
czyli bym miał \(t \in <0,2)\)
i bym miał dwie nierówności, tylko nic mi z tego nie chce wyjść
Ostatnio zmieniony 10 mar 2021, 11:37 przez Pawm32, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50 wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
\((x^2+2)^4 -x-4x^2 \le 6 \)
ale to jest nieprawda
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 10 mar 2021, 10:58
Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50 wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
\((x^2+2)^4 -x-4x^2 \le 6 \)
ale to jest nieprawda
już powinna być prawda.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50
mam \((x^2+2x)^4-(x^2+2)^2-2<0\)
\(t= (x^2+2x)^2\), \(t \ge 0\)
\(t^2-t-2<0\)
tu też jest źle
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 10 mar 2021, 11:25
Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50
mam \((x^2+2x)^4-(x^2+2)^2-2<0\)
\(t= (x^2+2x)^2\), \(t \ge 0\)
\(t^2-t-2<0\)
tu też jest źle
może jest, ale tu już nie widzę dlaczego i co jest źle?
komentarz może powinien być, że przypuśćmy, że \((x^2+2)^4 -x^4-4x^2 < 6\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 11:32
eresh pisze: 10 mar 2021, 11:25
Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50
mam \((x^2+2x)^4-(x^2+2)^2-2<0\)
\(t= (x^2+2x)^2\), \(t \ge 0\)
\(t^2-t-2<0\)
tu też jest źle
może jest, ale tu już nie widzę dlaczego i co jest źle?
źle podstawiona zmienna pomocnicza
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

ale dalej nic mi z tych nierówności nie wychodzi
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

bo masz nierówność w złą stronę
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

gdzie niby na początku jest \(\ge\), ja temu jakby zaprzeczam to mam \(<\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 11:41 gdzie niby na początku jest \(\ge\), ja temu jakby zaprzeczam to mam \(<\)
a, ok
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

Ja bym rozpatrzył wielomian
\(w(x)=(x^2+2)^4 -x^4-4x^2 -6 =(x^2+2)^4-(x^2+2)^2-2=\\ \qquad
=[(x^2+2)^2-2][(x^2+2)^2+1]=(x^4+4x^2+2)[(x^2+2)^2+1]\ge10>0\)

gdzie równość zachodzi dla \(x=0\)

Pozdrawiam
PS. W rachunkach wykorzystałem Twoje \(t\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

Przeczytałem Twój post ze zrozumieniem...
Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50 \(t= (x^2+2)^2\), \(t \ge 0\)
Nie, \(t\ge (0+2)^2=4\)
Pawm32 pisze: 10 mar 2021, 10:50 \(t \in (-1,2) \) i \(t \ge \color{red}{4}\)
czyli \(t\in\emptyset\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ