Współczynniki wielomianu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
account432
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 lut 2021, 12:05
Płeć:

Współczynniki wielomianu

Post autor: account432 »

1.Oblicz sumę współczynników wielomianu w(x) i oblicz wartość tego wielomianu dla \(x=-2\)
\(𝑤(𝑥)=−2𝑥^3+𝑥^2−5𝑥+2\)

2.Oblicz współczynnik a wielomianu w jeśli:
\(𝑤(𝑥)=𝑥^3+𝑎𝑥^2+3,𝑤(−4)=3\)

3.Wypisz współczynniki wielomianu i określ stopień wielomianu:
\(𝑤(𝑥)=12𝑥+14𝑥^4−13𝑥^3−16𝑥^5−1\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Współczynniki wielomianu

Post autor: eresh »

account432 pisze: 09 mar 2021, 13:39 1.Oblicz sumę współczynników wielomianu w(x) i oblicz wartość tego wielomianu dla \(x=-2\)
\(𝑤(𝑥)=−2𝑥^3+𝑥^2−5𝑥+2\)
\(W(1)=-2+1-5+2\\
W(-2)=-2\cdot (-8)+(-2)^2-5\cdot(-2)+2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Współczynniki wielomianu

Post autor: eresh »

account432 pisze: 09 mar 2021, 13:39

2.Oblicz współczynnik a wielomianu w jeśli:
𝑤(𝑥)=𝑥^3+𝑎𝑥^2+3,𝑤(−4)=3
do rozwiązania równanie:
\((-4)^3+a\cdot (-4)^2+3=3
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Współczynniki wielomianu

Post autor: eresh »

account432 pisze: 09 mar 2021, 13:39

3.Wypisz współczynniki wielomianu i określ stopieńwielomianu:
\(𝑤(𝑥)=12𝑥+14𝑥^4−13𝑥^3−16𝑥^5−1\)
\(a_0=-1\\
a_1=12\\
a_2=0\\
a_3=-13\\
a_4=14\\
a_5=-16\)

stopień wielomianu - 5
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ