Wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Petersii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2021, 19:40
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Wielomian

Post autor: Petersii »

Znajdź wartości parametrów \(a\) i \(b\), dla których wielomian \(W(x)=2x^3+ax^2+bx+2\) dzieli się bez reszty przez iloczyn \((x-1)(x-2)\), a następnie wykonaj dzielenie
Ostatnio zmieniony 06 mar 2021, 21:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wielomian

Post autor: kerajs »

Rozwiąż układ:

\( \begin{cases} W(1)=0 \\ W(2)=0\end{cases} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Wielomian

Post autor: Jerry »

Albo:
\(2x^3+ax^2+bx+2\equiv(x-1)(x-2)(2x+c)\)
skąd np. \(c=1\)

Pozdrawiam
Petersii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 mar 2021, 19:40
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Wielomian

Post autor: Petersii »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ