Dlaczego 3*5*2...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Dlaczego 3*5*2...

Post autor: damian28102000 »

Cześć, dlaczego \(3*5*2^n+3-2*5*2^{n-1}-2 \) to
\(2*5*2^n+1\)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dlaczego 3*5*2...

Post autor: kerajs »

\(3\cdot 5\cdot2^n+3-2\cdot5\cdot2^{n-1}-2=5\cdot 2^{n-1}(3\cdot2-2) +1=\\=5\cdot 2^{n}(3-1) +1=2\cdot5\cdot2^n+1\)
ODPOWIEDZ