równanie z parametrem 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: Pawm32 »

Dobra możne na to ktoś odpowie:
czy chodzi o to że:
\(t=x^2\)
dal \(t<0\) równanie sprzeczne
dla jednego \(t=0\) 1 rozwiązanie
dla dla dwóch \(t>0\) 4 rozwiązanie
dla jednego \(t>0\) 2 rozwiązania

O to chodzi, czy kompletnie nie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie z parametrem 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 25 lut 2021, 21:22\(\)
Dobra możne na to ktoś odpowie:
czy chodzi o to że:
\(t=x^2\)
dal \(t<0\) równanie sprzeczne
dla jednego \(t=0\) 1 rozwiązanie
dla dla dwóch \(t>0\) 4 rozwiązanie
dla jednego \(t>0\) 2 rozwiązania

O to chodzi, czy kompletnie nie?

\(t=x^2\)\\
rozwiązujesz równanie kwadratowe z niewiadomą t - otrzymujesz \(t_1, t_2
\)

jeśli \(t_1=0\) oraz \(t_2<0\) to, wracając do równania z niewiadomą x otrzymujesz:
\(x^2=0\;\;\vee\;\;x^2=t,\;\;(t<0) - \mbox{ równanie sprzeczne}\\
x=0\)

czyli mamy jedno rozwiązanie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ