równanie z parametrem

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

równanie z parametrem

Post autor: Pawm32 »

Wyznacz wszystkie wartości parametru k, \(k \in \rr \), dla których równanie \((k+2)x^3=x(2x-k-3)\) ma trzy rozwiązania
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1505
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: równanie z parametrem

Post autor: janusz55 »

\( \begin{cases} k+2 \neq 0, \\ x \neq 0, \\ \Delta = 4 - 4(k+2)(k+3) > 0 \end{cases} \)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 14:20 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie z parametrem

Post autor: Pawm32 »

janusz55 pisze: 24 lut 2021, 14:11 \( \begin{cases} k+2 \neq 0, \\ k \neq 0, \\ \Delta = 4 - 4(k+2)(k+3) > 0 \end{cases} \)
\((k+2)x^3-x(2x-k-3)\)
\(x[(k+2)x^2-(2x-k-3)]\)

1) \(x=0\)

2) \((k+2)x^2-(2x-k-3)=0\)

aby były 3 rozwiązanie to to 2 równanie musi mieć 2 rozwiązanie różne od 0, czyli
\( \Delta >0\) i \((k+2)0^2-(2 \cdot 0-k-3) \neq 0\)

???
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1505
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 399 razy

Re: równanie z parametrem

Post autor: janusz55 »

Teraz jest dobrze.
ODPOWIEDZ