Ekstrema lokalne funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz ekstremum lokalne funkcji \(f(x)= \frac{x^2}{x+|7-2x|}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2021, 08:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne funkcji

Post autor: radagast »

Januszgolenia pisze: 22 lut 2021, 07:12 Wyznacz ekstremum lokalne funkcji \(f(x)= \frac{x^2}{x+I7-2xI}\)
\(f(x)= \frac{x^2}{x+|7-2x|}= \begin{cases} \frac{x^2}{7-x} ,\ \ dla\ x \le 3,5\\ \frac{x^2}{3x-7},\ \ dla \ x > 3,5 \end{cases} \)
\(f'(x)= \begin{cases} \frac{x(14-x)}{(7-x)^2} ,\ \ dla\ x < 3,5\\ \frac{x(3x-14)}{(3x-7)^2},\ \ dla \ x > 3,5 \end{cases} \)
No to mamy trzech podejrzanych: \(0, \frac{14}{3} \ i\ 3,5 \)
po zbadaniu monotoniczności (znaku pochodnej) stwierdzamy:
\(f(0)=f_{min}=0\)
\(f(3,5)=f_{max}=3,5\)
\(f(\frac{14}{3})=f_{min}=3 \frac{1}{9} \)

wygląda to tak:
ScreenHunter_002.jpg
ScreenHunter_002.jpg (19.4 KiB) Przejrzano 963 razy
ODPOWIEDZ