Znajdź liczby

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agunia040
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2021, 15:39
Podziękowania: 3 razy

Znajdź liczby

Post autor: agunia040 »

Wyznacz wszystkie pary \((x,y)\) liczb całkowitych spełniające równanie \(xy - 2y + x = 7\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2021, 11:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Znajdź liczby

Post autor: Jerry »

\(xy - 2y + x = 7\\
xy - 2y + x-2 = 7-2\\
y(x-2)+1\cdot(x-2)=5\\
(x-2)(y+1)=5=-5\cdot(-1)=-1\cdot(-5)=1\cdot5=5\cdot1\)


i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
agunia040
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2021, 15:39
Podziękowania: 3 razy

Re: Znajdź liczby

Post autor: agunia040 »

Super, dziękuję. Wszystko jasne !
ODPOWIEDZ