Przedziały monotoniczności funkcji.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Przedziały monotoniczności funkcji.

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji \(f(x)= \frac{|x^2-x-2|}{x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przedziały monotoniczności funkcji.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 17 lut 2021, 06:37 Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji \(f(x)= \frac{|x^2-x-2|}{x}\)
\(f(x)=\begin{cases}\frac{x^2-x-2}{x}\mbox{ dla }x\in (-\infty., -1]\cup [2,\infty)\\ \frac{-x^2+x+2}{x}\mbox{ dla }x\in (-1,0)\cup (0,2)\end{cases}\)

dla \(x\in (-\infty, -1]\cup [2,\infty)
\)

\(f'(x)=\frac{(2x-1)x-x^2+x+2}{x^2}\\
f'(x)=\frac{x^2+2}{x^2}>0\)


dla \(x\in (-1,0)\cup (0,2)\)
\(f'(x)=\frac{(-2x+1)x+x^2-x-2}{x^2}\\
f'(x)=\frac{-x^2-2}{x^2}<0\)


funkcja jest rosnąca w przedziałach \((-\infty, -1], [2,\infty)\), a malejąca w przedziałach \([-1,0)\cup (0,2]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ