rozkład na czynniki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

rozkład na czynniki

Post autor: Pawm32 »

\(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rozkład na czynniki

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 16 lut 2021, 20:10 \(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36\)
\(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36=x^2(x^2-12x+9)+4(x^2-12x+9)\)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: rozkład na czynniki

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 16 lut 2021, 21:16
Pawm32 pisze: 16 lut 2021, 20:10 \(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36\)
\(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36=x^2(x^2-12x+9)+4(x^2-12x+9)\)
nie widzę tego..
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: rozkład na czynniki

Post autor: Jerry »

Pod nieobecność panb: miało być

\(w(x)=4x^4-12x^3+25x^2-48x+36=(4x^4-12x^3+9x^2)+(16x^2-48x+36)=\\
\qquad =x^2(4x^2-12x+9)+4(4x^2-12x+9)=(4x^2-12x+9)(x^2+4)=(2x-3)^2(x^2+4)\)


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rozkład na czynniki

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 16 lut 2021, 21:24
Pawm32 pisze: 16 lut 2021, 20:10 \(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36\)
nie widzę tego..
A teraz widzisz (czwórkę w nawiasie przegapiłem)
\(4x^4-12x^3+25x^2-48x+36=x^2(4x^2-12x+9)+4(4x^2-12x+9)\)
ODPOWIEDZ