rozkład na czynniki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

rozkład na czynniki

Post autor: Pawm32 »

1) \(x^4+5x^3+14x^2+22x+12\), szukałem pierwiastków w podzielnikach i stamtąd wychodzi dobra odpowiedz, można jakoś inaczej?

2) \(x^3- \frac{1}{2} x^2+1 \frac{1}{2} \), tu niezbyt wiem, mogę wyłączyć \(\frac{1}{2}\) przed nawias, wtedy \(\frac{1}{2}(2x^3-x^2+1)\) i tu nie wiem, mógłbym tylko z podzielnikami jak w pierwszym

3)\( \frac{1}{4} x^3+x^2+ \frac{1}{4}x-1 \frac{1}{2} \), umiałbym, widzę tylko takie rozwiązanie jak wyżej
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozkład na czynniki

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 16 lut 2021, 12:39 1) \(x^4+5x^3+14x^2+22x+12\), szukałem pierwiastków w podzielnikach i stamtąd wychodzi dobra odpowiedz, można jakoś inaczej?
można się pobawić w grupowanie
\(x^4+5x^3+14x^2+22x+12=\\
x^4+3x^3+2x^3+8x^2+6x^2+6x+16x+12=\\
x^4+3x^3+8x^2+6x+2x^3+6x^2+16x+12=\\
x(x^3+3x^2+8x+6)+2(x^3+3x^2+8x+6)\\
(x^3+3x^2+8x+6)(x+2)\\
(x^3+2x^2+6x+x^2+2x+6)(x+2)=\\
(x(x^2+2x^2+6)+x^2+2x+6))(x+2)=\\
(x^2+2x^2+6)(x+1)(x+2)\)

ale chyba łatwiej jest szukać pierwiastków wielomianu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozkład na czynniki

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 16 lut 2021, 12:39

2) \(x^3- \frac{1}{2} x^2+1 \frac{1}{2} \), tu niezbyt wiem, mogę wyłączyć \(\frac{1}{2}\) przed nawias, wtedy \(\frac{1}{2}(2x^3-x^2+1)\) i tu nie wiem, mógłbym tylko z podzielnikami jak w pierwszym

3)\( \frac{1}{4} x^3+x^2+ \frac{1}{4}x-1 \frac{1}{2} \), umiałbym, widzę tylko takie rozwiązanie jak wyżej
pomysł z dzielnikami bardzo dobry :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ