rozłóż na czynniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: rozłóż na czynniki
\(w(x)=(x^2+9)^2+4x^2=x^4+22x^2+81=\left(x^2-\frac{-22-4\sqrt{10}}{2}\right)\left(x^2-\frac{-22+4\sqrt{10}}{2}\right)\)
bo dla trójmianu \(t^2+22t+81\) mamy \(\Delta=160\)
Pozdrawiam
PS. Gdyby \(w(x)=(x^2+9)^2-4x^2\), to \(w(x)=(x^2+9-2x)(x^2+9+2x)\) byłoby naturalniejszą konsekwencją poprzedniego wątku
bo dla trójmianu \(t^2+22t+81\) mamy \(\Delta=160\)
Pozdrawiam
PS. Gdyby \(w(x)=(x^2+9)^2-4x^2\), to \(w(x)=(x^2+9-2x)(x^2+9+2x)\) byłoby naturalniejszą konsekwencją poprzedniego wątku
Re: rozłóż na czynniki
Powinny chyba wyjść dwa nawiasy \((x^2+11+2 \sqrt{10})\) i \((x^2+11-2\sqrt{10})\), tylko nie wiem jak do tego dojśćJerry pisze: ↑16 lut 2021, 10:44 \(w(x)=(x^2+9)^2+4x^2=x^4+22x^2+81=\left(x^2-\frac{-22-4\sqrt{10}}{2}\right)\left(x^2-\frac{-22+4\sqrt{10}}{2}\right)\)
bo dla trójmianu \(t^2+22t+81\) mamy \(\Delta=160\)
Pozdrawiam
PS. Gdyby \(w(x)=(x^2+9)^2-4x^2\), to \(w(x)=(x^2+9-2x)(x^2+9+2x)\) byłoby naturalniejszą konsekwencją poprzedniego wątku
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rozłóż na czynniki
i wyszły, bo:Pawm32 pisze: ↑16 lut 2021, 11:54Powinny chyba wyjść dwa nawiasy \((x^2+11+2 \sqrt{10})\) i \((x^2+11-2\sqrt{10})\), tylko nie wiem jak do tego dojśćJerry pisze: ↑16 lut 2021, 10:44 \(w(x)=(x^2+9)^2+4x^2=x^4+22x^2+81=\left(x^2-\frac{-22-4\sqrt{10}}{2}\right)\left(x^2-\frac{-22+4\sqrt{10}}{2}\right)\)
bo dla trójmianu \(t^2+22t+81\) mamy \(\Delta=160\)
Pozdrawiam
PS. Gdyby \(w(x)=(x^2+9)^2-4x^2\), to \(w(x)=(x^2+9-2x)(x^2+9+2x)\) byłoby naturalniejszą konsekwencją poprzedniego wątku
\(x^2-\frac{-22-4\sqrt{10}}{2}=x^2+\frac{2(11+2\sqrt{10})}{2}=x^2+11+2\sqrt{10}\\
x^2-\frac{-22+4\sqrt{10}}{2}=x^2+\frac{2(11-2\sqrt{10})}{2}=x^2+11-2\sqrt{10}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę