Zadanie Planimetira

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mareczek1235
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2021, 01:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie Planimetira

Post autor: mareczek1235 »

W trójkącie ABC obrano dowolny punkt P. Prosta AP przecina bok BC w punkcie M, prosta PB przecina bok AC w punkcie Z,prosta CP przecina bok AB w punkcie R. Wykaż, że \( \frac{AR}{RB} \cdot \frac{BM}{MC} \cdot \frac{CZ}{AZ} =1\)
W podpowiedzi jest napisane aby skorzystać z twierdzenia Talesa.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Zadanie Planimetira

Post autor: Jerry »

mareczek1235
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2021, 01:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie Planimetira

Post autor: mareczek1235 »

I już wszystko jasne dziękuje bardzo :D
ODPOWIEDZ