wielomian 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

Tak samo rozłóż na czynniki koniecznie używając dodatkowej zmiennej
\((4x-1)^3-(3x+2)^3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wielomian 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 lut 2021, 12:30 Tak samo rozłóż na czynniki koniecznie używając dodatkowej zmiennej
\((4x-1)^3-(3x+2)^3\)
tak samo napiszesz, że już masz?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 lut 2021, 12:38
Pawm32 pisze: 15 lut 2021, 12:30 Tak samo rozłóż na czynniki koniecznie używając dodatkowej zmiennej
\((4x-1)^3-(3x+2)^3\)
tak samo napiszesz, że już masz?
nie, bo teraz nie wiem, widzę \(a^3-b^3\), ale tam powtarzają się dwa i nie zbyt wiem.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

\((4x-1-(3x+2)) \cdot ((4x-1)^2+(4x-1)(3x+2)+(3x+2)^2)\)
i teraz nie wiem, podstawiałem \(t=4x-1\) i nic mi nie wychodzi
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wielomian 2

Post autor: radagast »

Pawm32 pisze: 15 lut 2021, 12:30 Tak samo rozłóż na czynniki koniecznie używając dodatkowej zmiennej
\((4x-1)^3-(3x+2)^3\)
\(4x-1=a\)
\(3x+2=b\)
\((4x-1)^3-(3x+2)^3=a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)=\\
(4x-1-3x-2)((4x-1)^2 +(4x-1)(3x+2)+(3x+2)^2)=\\
(x-3)(16x^2-8x+1+12x^2+5x-2+9x^2+12x+4)=\\
(x-3)(37x^2+9x+3)\)
ODPOWIEDZ