wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

Rozłóż wielomian na czynniki \((x+3)^3+4(x+3)^2+4(x+3)\) i jak to zrobić zmienną pomocniczą?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2021, 12:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 lut 2021, 12:12 Rozłóż wielomian na czynniki \((x+3)^3+4(x+3)^2+4(x+3)\) i jak to zrobić zmienną pomocniczą?
\(W(x)=(x+3)^3+4(x+3)^2+4(x+3)\\
x+3=t\\
W(t)=t^3+4t^2+4t\\
W(t)=t(t^2+4t+4)\\
W(t)=t(t+2)^2\\
W(x)=(x+3)(x+3+2)^2\\
W(x)=(x+3)(x+5)^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

Pawm32 pisze: 15 lut 2021, 12:12 Rozłóż wielomian na czynniki \((x+3)^3+4(x+3)^2+4(x+3)\) i jak to zrobić zmienną pomocniczą?
dobra. już mam..
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: wielomian

Post autor: Jerry »

\(w(x)=(x+3)^3+4(x+3)^2+4(x+3)=(x+3)\left[(x+3)^2+4(x+3)+4\right]=(x+3)\left[(x+3)+2\right]^2\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ