Styczna do krzywej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Styczna do krzywej

Post autor: brother »

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji

Kod: Zaznacz cały

[tex]f(x)=-5x^2+3x+8[/tex]
\(f(x)=-5x^2+3x+8\), równoległej do prostej o równaniu \(y=-17x+9\)
Mi wyszło że \(y=-10(x-2)-6=-10x+14\) końcowy wynik, dobrze?

Dobrze zrobiłem zadanie?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2021, 17:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: panb »

Nie jest równoległa! Współczynnik kierunkowy musi być a=-17.

Używaj LateX'a to proste, a będzie bardziej widoczne.
Nie zauważyłem np. minusa przy kwadracie.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: panb »

A oto ilustracja.
A oto ilustracja.
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: brother »

To źle zrobiłem? I o co ci chodzi z stwierdzeniem nie jest równoległa? Jak jak przepisałem polecenie i pisze dokładnie, że jest równoległa do prostej o równaniu y=-17x+9


Edit. Chciałem zdjęcia wysłać ale pisze, że za duży rozmiar pliku
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: panb »

Styczna, której szukasz ma być równoległa.
Jaki jest warunek równoległości? Jednakowe współczynniki kierunkowe.
Dana prosta a=-17, twoja prosta a=-10 NIE MA MOWY o równoległości.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: panb »

Nie wstawiaj zdjęcia, bo ci zadanie do śmietnika trafi.
Po prostu używaj \( \) wokół zapisów matematycznych.
Treść jest prosta.
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: brother »

To tak:
\(y=-17(x+2)-6\) ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: panb »

(x-2) wtedy tak
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Styczna do krzywej

Post autor: panb »

Ponieważ dopiero zaczynasz, informuję, że :
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij kciuka w górę

Nie mówię, że teraz - w przyszłości. :)
ODPOWIEDZ