wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

Dany jest wielomian \(W(x)=(2x-k) \cdot [(k+3)x^2-4x+k]\), gdzie \(k \neq -3\)
Wyznacz wartość k tak, aby wielomian W(x) miał pierwiastek trzykrotny. Jaki to pierwiastek?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2021, 13:53 przez Pawm32, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

czy nie\( k\neq-3\) ?
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 10 lut 2021, 13:52 czy nie\( k\neq-3\) ?
tak, juz jest dobrze..
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

Trójmian w nawiasie kwadratowym musi mieć jeden, podwójny pierwiastek. Policz k i sprawdź czy wtedy jest jeden potrójny.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 10 lut 2021, 13:58 Trójmian w nawiasie kwadratowym musi mieć jeden, podwójny pierwiastek. Policz k i sprawdź czy wtedy jest jeden potrójny.
chyba nie zbyt rozumiem
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: wielomian

Post autor: Młodociany całkowicz »

Najpierw wymuś, aby był podwójny pierwiastek z wielomianu w nawiasie, a potem sprawdź, czy ten pierwiastek pokrywa się z tym generowanym przez pierwsze, liniowe wyrażenie.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 10 lut 2021, 14:03
panb pisze: 10 lut 2021, 13:58 Trójmian w nawiasie kwadratowym musi mieć jeden, podwójny pierwiastek. Policz k i sprawdź czy wtedy jest jeden potrójny.
chyba nie zbyt rozumiem
Pytanie: kiedy trójmian ma jeden podwójny pierwiastek?
Odpowiedź: gdy \(\Delta=0\)

Nie rozumiem czego nie rozumiesz.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 10 lut 2021, 14:41
Pawm32 pisze: 10 lut 2021, 14:03
panb pisze: 10 lut 2021, 13:58 Trójmian w nawiasie kwadratowym musi mieć jeden, podwójny pierwiastek. Policz k i sprawdź czy wtedy jest jeden potrójny.
chyba nie zbyt rozumiem
Pytanie: kiedy trójmian ma jeden podwójny pierwiastek?
Odpowiedź: gdy \(\Delta=0\)

Nie rozumiem czego nie rozumiesz.
to chyba tak nie wyjdzie, bo jeśli dobrze pamiętam to tak będzie dla k=4, a w odpowiedziach jest dla k=4 i dla k =1
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

dla k=4 i k=-1. jak nie wyjdzie jak wychodzi. Zrób tak!
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 10 lut 2021, 14:50 dla k=4 i k=-1. jak nie wyjdzie jak wychodzi. Zrób tak!
Wychodzi, liczyłem bez nawiasu (k+3) nie wiem czemu i nie wychodziło...


A mam takie rozwiązanie, tylko dlaczego tak.
\(
x_1\)
z pierwszego nawiasu = \frac{1}{2} k

zawias kwadratowy \([(k+3)x^2-4x+k]=P(x)\)
i teraz nie rozumiem
\(P(x)=(x+3)(x- \frac{1}{2}k)^2 \)
i wymnożone porównuje z \((x^2-4x+k)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

Nie wiem o czym piszesz.
\(\Delta=16-4k(k+3)=0 \iff k=-4 \vee k=1\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

Wstawiasz k=-4 i patrzysz jak jest.
Wstawiasz k=1 i patrzysz, czy jest jeden potrójny.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

no tak już mam, z delty.
Tylko nie wiem czy skąd się bierze \( P(x)=(x+3)(x− \frac{1}{2} k)^2\) w tym co ja napisałem 2 posty wyżej
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

To ty pisałeś i nie wiesz? Nie mam pojęcia i nie wiem po co to drążysz - miałeś rozwiązać zadanie, a nie analizować jakieś zapisy.
Swoją drogą jak ci wyszło z tego \(x^2-4x+k\) to wielka zagadka.
Co się stało z \(x^3\) i jak olałeś 1/2?!
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 10 lut 2021, 15:35 To ty pisałeś i nie wiesz? Nie mam pojęcia i nie wiem po co to drążysz - miałeś rozwiązać zadanie, a nie analizować jakieś zapisy.
Swoją drogą jak ci wyszło z tego \(x^2-4x+k\) to wielka zagadka.
Co się stało z \(x^3\) i jak olałeś 1/2?!
No ja to tu napisałem, ogólnie to nie jest moje autorskie rozwiązania i też nie dość jak z tego wychodzi ten drugi nawias, nic mi tu nie pasuje. Ale już nie ważne
ODPOWIEDZ