wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

wyznacz liczbę a wiedząc, że wielomian W(x) ma jeden pierwiastek dwukrotny
\(W(x)+x^3+ax^2+25x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 10 lut 2021, 12:34\(\)
wyznacz liczbę a wiedząc, że wielomian W(x) ma jeden pierwiastek dwukrotny
\(W(x)+x^3+ax^2+25x\)
\(W(x)=x(x^2+ax+25)\\
x^2+ax+25=(x-x_1)^2\\
x^2+ax+25=x^2-2xx_1+x_1^2\\
25=x_1^2\So x_1=\pm 5\\
-2x_1=a\\
a=-10\;\;\vee\;\;a=10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ