dowód

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

dowód

Post autor: Pawm32 »

wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:05 wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} \)
ta liczba nie jest naturalna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 09 lut 2021, 10:20
Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:05 wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} \)
ta liczba nie jest naturalna
nie no dobrze przepisałem, takie jest polecenie, więc musi być naturalna
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: dowód

Post autor: Młodociany całkowicz »

wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} = \sqrt[3]{(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}})^3} = \sqrt[3]{30\sqrt{3} +\sqrt[3]{26\sqrt{3}+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}}}\)

\(a+30\sqrt{3} = a^3\)

\(a^3-a= 30\sqrt{3}\)

Przypuśćmy, że \(a\) jest naturalne. Wówczas \(a^3-a\) jest całkowite.

Otrzymujemy więc sprzeczność, bo lewa strona jest całkowita, a prawa nie.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2021, 10:53 przez Młodociany całkowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:24
eresh pisze: 09 lut 2021, 10:20
Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:05 wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} \)
ta liczba nie jest naturalna
nie no dobrze przepisałem, takie jest polecenie, więc musi być naturalna
ale nie jest
\(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}}=2\sqrt{3}\notin\mathbb{N}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Młodociany całkowicz pisze: 09 lut 2021, 10:25 \(\sqrt[3]{(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}})^3} = \sqrt[3]{52 +\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}}}
\)
to nieprawda
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: dowód

Post autor: Młodociany całkowicz »

eresh pisze: 09 lut 2021, 10:31
Młodociany całkowicz pisze: 09 lut 2021, 10:25 \(\sqrt[3]{(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}})^3} = \sqrt[3]{52 +\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}}}
\)
to nieprawda
Przepraszam za swoją niefrasobliwość. Już poprawiam.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 09 lut 2021, 10:25
Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:24
eresh pisze: 09 lut 2021, 10:20

ta liczba nie jest naturalna
nie no dobrze przepisałem, takie jest polecenie, więc musi być naturalna
ale nie jest
\(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } - \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}}=2\sqrt{3}\notin\mathbb{N}\)
no to w takim razie, jak mam udowodnić, że nie jest naturalna, co mam napisać?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

Może napisać, że liczba w zadaniu
wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } \color{red}{+} \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} \)
jest naturalna...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:41
no to w takim razie, jak mam udowodnić, że nie jest naturalna, co mam napisać?
tak jak tu:
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 94#p336089
tylko popraw sobie błąd
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 09 lut 2021, 10:46
Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:41
no to w takim razie, jak mam udowodnić, że nie jest naturalna, co mam napisać?
tak jak tu:
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 94#p336089
tylko popraw sobie błąd
jaki błąd?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:48
eresh pisze: 09 lut 2021, 10:46
Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:41
no to w takim razie, jak mam udowodnić, że nie jest naturalna, co mam napisać?
tak jak tu:
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 94#p336089
tylko popraw sobie błąd
jaki błąd?
przy podnoszeniu do sześcianu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

Jerry pisze: 09 lut 2021, 10:46 Może napisać, że liczba w zadaniu
wykaż, że dana liczba jest naturalna \(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} } \color{red}{+} \sqrt[3]{26-15 \sqrt{3}} \)
jest naturalna...

Pozdrawiam
ale w zadaniu jest minus a nie plus
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 09 lut 2021, 10:50 ale w zadaniu jest minus a nie plus
Gdybym miał rozwiązać zadanie:
Wykaż, że \(7-3=10\)
to bym napisał:
Jest to nieprawda, ale prawdą jest \(7+3=10\)

Pozdrawiam
PS. Nieomylny jest Papież, i to też tylko na mocy dogmatu! A w treściach zadań/odpowiedziach do nich zdarzają się błędy...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

Inaczej... łatwo można wykazać, że
\(\sqrt[3]{26+15 \sqrt{3} }=2+\sqrt3\), bo \((2+\sqrt3)^3=26+15 \sqrt{3}\)
i analogicznie
\(\sqrt[3]{26-15 \sqrt{3} }=2-\sqrt3\)
pozostaje odjąć/dodać i ustosunkować się do tezy

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ