wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

Wielomian \(W(x)=x^3-ax^2-x+5\) ma trzy całkowite pierwiastki. Wiedząc, że a jest liczbą pierwsza, wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
pierwiastki zawierają się w zbiorze {-1,1,-5,5} i nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 08 lut 2021, 12:14 przez Pawm32, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

No jak to co. Wstawiasz -1, 1, 5 i -5 po kolei. Przyrównujesz do zera i sprawdzasz jakie musiałoby być a. Wybierasz takie, żeby a było liczbą pierwsza i ... przy okazji zobaczysz, które trzy liczby ze zbioru to pierwiastki.

P.S. \(\{-1, 1, 5\}\)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 08 lut 2021, 12:07 No jak to co. Wstawiasz -1, 1, 5 i -5 po kolei. Przyrównujesz do zera i sprawdzasz jakie musiałoby być a. Wybierasz takie, żeby a było liczbą pierwsza i ... przy okazji zobaczysz, które trzy liczby ze zbioru to pierwiastki.
no tak wtedy mi wychodzi a=5
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: panb »

No to jest to liczba pierwsza, no nie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1935 razy

Re: wielomian

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 08 lut 2021, 12:01 ...ma trzy pierwiastki.
Nikt nie napisał, że wymierne, zatem mogą istnieć inne wartości \(a\) :?:

Pozdrawiam
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 08 lut 2021, 12:09 No to jest to liczba pierwsza, no nie.
a nie mogę napisać ile wyjdzie dla każdego i tam w trzech wyjdzie chyba 5-a, a dla jednego inaczej, a następnie napisać komentarz że żeby wyszło 3 to 5-a=0 i z tego a=5
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian

Post autor: Pawm32 »

Pawm32 pisze: 08 lut 2021, 12:16
panb pisze: 08 lut 2021, 12:09 No to jest to liczba pierwsza, no nie.
a nie mogę napisać ile wyjdzie dla każdego i tam w trzech wyjdzie chyba 5-a, a dla jednego inaczej, a następnie napisać komentarz że żeby wyszło 3 to 5-a=0 i z tego a=5
to w sumie to samo co każde porównywanie każdego do zera bo są takie same...
ODPOWIEDZ