wielomian

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian

Post autor: Pawm32 »

Wyzznacz całkowite pierwsiatki wielomianu \(W(x)= \frac{1}{2} x^3+ \frac{5}{2} +5x+12\)
\(W_1(x)= \frac{1}{2} (x^3+5x^2+10x+24)\)
i znowu mogę liczyć dla każdego dzielnika i dla tylko dla -4 wyjdzie 0. I czy mogę żeby już nie wstawiać bez sensu i bez celu aż do 24.
Podzielić \(W(x)\) przez \((x+4)\) i wyjdzie chyba \(x^2+x+6\) a to się nie zeruje dla żadnej rzeczywistej, więc jednym pierwiastkiem jest tamta -4?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wielomian

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 05 lut 2021, 12:27 Wyzznacz całkowite pierwsiatki wielomianu \(W(x)= \frac{1}{2} x^3+ \frac{5}{2} +5x+12\)
\(W_1(x)= \frac{1}{2} (x^3+5x^2+10x+24)\)
i znowu mogę liczyć dla każdego dzielnika i dla tylko dla -4 wyjdzie 0. I czy mogę żeby już nie wstawiać bez sensu i bez celu aż do 24.
Podzielić \(W(x)\) przez \((x+4)\) i wyjdzie chyba \(x^2+x+6\) a to się nie zeruje dla żadnej rzeczywistej, więc jednym pierwiastkiem jest tamta -4?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ