dowód

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

dowód

Post autor: Pawm32 »

Wykaż, że wielomian \(W(x)=x^3+6x^2+3x-10\) ma tylko całkowite pierwiastki.
i wyszły mi trzy pierwiastki ze wstawiania dzielników 10 i one wszystkie sa całkowite, bo jak tak liczę to chyba tylko całkowite. I jest stopnia 3 wiec ma co najwyżej 3 pierwiastki, więc te wcześniej wspomniane to wszystkie i nie ma żadnych innych.
I jak do tego zapisać jakiś bardziej przejrzysty i zrozumiały komentarz>
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 05 lut 2021, 12:07 Wykaż, że wielomian \(W(x)=x^3+6x^2+3x-10\) ma tylko całkowite pierwiastki.
i wyszły mi trzy pierwiastki ze wstawiania dzielników 10 i one wszystkie sa całkowite, bo jak tak liczę to chyba tylko całkowite. I jest stopnia 3 wiec ma co najwyżej 3 pierwiastki, więc te wcześniej wspomniane to wszystkie i nie ma żadnych innych.
I jak do tego zapisać jakiś bardziej przejrzysty i zrozumiały komentarz>
\(W(x)=(x-1)(x+2)(x+5)\\
W(x)=0\iff x=1\in\mathbb{C}\;\;\vee\;\;x=-2\in\mathbb{C}\;\;\vee\;\;x=-5\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ