pierwiastki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

pierwiastki

Post autor: Pawm32 »

Wyznacz całkowite pierwiastki wielomianu W(x), jeśli \(W(x)=x^4+x^3-11x^2-9x+18\)
i mogę na pewno za x wstawiać dzielniki 18 tylko to długo i żmudnie dość. Da się jakoś inaczej, szybciej i łatwiej>
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: pierwiastki

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 05 lut 2021, 11:33 Wyznacz całkowite pierwiastki wielomianu W(x), jeśli \(W(x)=x^4+x^3-11x^2-9x+18\)
i mogę na pewno za x wstawiać dzielniki 18 tylko to długo i żmudnie dość. Da się jakoś inaczej, szybciej i łatwiej>
\(W(x)=x^4+x^3-11x^2-9x+18\\
W(x)=x^4+x^3-2x^2-9x^2-9x+18\\
W(x)=x^2(x^2+x-2)-9(x^2+x-2)\\
W(x)=(x^2+x-2)(x^2-9)\\
W(x)=(x^2-1+x-1)(x^2-9)\\
W(x)=((x-1)(x+1)+(x-1))(x-3)(x+3)\\
W(x)=(x-1)(x+1+1)(x-3)(x+3)\\
W(x)=(x-1)(x+2)(x-3)(x+3)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: pierwiastki

Post autor: korki_fizyka »

Pawm32 pisze: 05 lut 2021, 11:33 Wyznacz całkowite pierwiastki wielomianu W(x), jeśli \(W(x)=x^4+x^3-11x^2-9x+18\)
i mogę na pewno za x wstawiać dzielniki 18 tylko to długo i żmudnie dość. Da się jakoś inaczej, szybciej i łatwiej>
Nie takie żmudne już pierwszy z brzegu: 1, -2, 3..daje pozytywne wyniki ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ