wielomian 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

Wielomian \(W(x)=x^3-14x^2+56x-64\) ma trzy pierwiastki \(x_1,x_2,x_3\) takie, że \(x_2=ax_1\) oraz \(x_3=a^2x_1\), gdzie \(a \neq 0\). Wyznacz liczbę a oraz pierwiastki wielomianu \(W(x)\)
Ostatnio zmieniony 04 lut 2021, 22:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Jerry »

Z treści zadania wynika \(x_1={x_2\over a},\ x_3=ax_2\), czyli \(x_1x_2x_3=x_2^3\).
Wobec wzorów Viete'a :
-) \(x_1x_2x_3=64\) mamy \(x_2=4\)
-) \(x_1+x_2+x_3=14\iff {4\over a}+4+4a=14\)
i do odpowiedzi blisko...
\(a={1\over2}\vee a=2\\ W(x)=0\iff x\in\{2,4,8\}\)
Pozdrawiam
PS. Rozwiązanie równania \(W(x)=0\) jest nieskomplikowane :wink:
ODPOWIEDZ