Wielomian \(W(x)=x^4-x^3-9x^2+ax+2\) jest podzielony przez wielomian \(P(x)=x^2+2x+b\). Oblicz a i b.
Próbowałem i dzielić i mnożyć tak jak we wcześniejszym zadaniu ale nic mi nie wychodzi, czyli albo tak się nie da, albo ja robię coś źle.
Wielomian 3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wielomian 3
pracochłonne ale nietrudne:
zapisz w(x) jako iloczyn P(x) i wielomianu stopnia drugiego, wymnóż i porównaj wsółczynniki (ptrzymaz układ 4 równań z czterema niewiadomymi)
Pewnie można mieć jakiś pomysł ale jak sie nie ma to trzeba policzyć.
zapisz w(x) jako iloczyn P(x) i wielomianu stopnia drugiego, wymnóż i porównaj wsółczynniki (ptrzymaz układ 4 równań z czterema niewiadomymi)
Pewnie można mieć jakiś pomysł ale jak sie nie ma to trzeba policzyć.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wielomian 3
Gdy podzielimy to otrzymamy:
\(x^4-x^3-9x^2+ax+2=(x^2+2x+b)(x^2-3x-(b+3))+x(a+5b+6)+2+b^2+3b\)
do rozwiązania układ
\(\begin{cases}a+5b+6=0\\b^2+3b+2=0\end{cases}\)
\(x^4-x^3-9x^2+ax+2=(x^2+2x+b)(x^2-3x-(b+3))+x(a+5b+6)+2+b^2+3b\)
do rozwiązania układ
\(\begin{cases}a+5b+6=0\\b^2+3b+2=0\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wielomian 3
Można podzielić pisemnie
\((x^4-x^3-9x^2+ax+2):(x^2+2x+b)=x^2-3x+(-3-b)\;\;\;\;reszta\;\;\;\;R(x)=(a+5b+6)x+b^2+3b+2\)
Skoro mamy podzielność,to R(x)=0 dla każdej wartości x.
\(b^2+3b+2=0\;\;\;\;i\;\;\;\;\;a+5b+6=0\)
Z pierwszego równania liczysz
\(b_1=-2\\b_2=-1\)
Podstawiasz do
\(a=-5b-6\)
Obliczasz a.
Mój wynik:
\(a_1=4\\b_1=-2\\lub\\
a_2=-1\\b_2=-1\)
\((x^4-x^3-9x^2+ax+2):(x^2+2x+b)=x^2-3x+(-3-b)\;\;\;\;reszta\;\;\;\;R(x)=(a+5b+6)x+b^2+3b+2\)
Skoro mamy podzielność,to R(x)=0 dla każdej wartości x.
\(b^2+3b+2=0\;\;\;\;i\;\;\;\;\;a+5b+6=0\)
Z pierwszego równania liczysz
\(b_1=-2\\b_2=-1\)
Podstawiasz do
\(a=-5b-6\)
Obliczasz a.
Mój wynik:
\(a_1=4\\b_1=-2\\lub\\
a_2=-1\\b_2=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.