Zamiana U1 na liczbę dziesiętną

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcinNM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 gru 2020, 14:03
Podziękowania: 1 raz

Zamiana U1 na liczbę dziesiętną

Post autor: marcinNM »

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się to robi krok po kroku?
Znalazłem taki poradnik, ale już na samym początku (po wypisaniu liczby 7) nie wiem co robić dalej
Jeśli liczba jest dodatnia, to najstarszy bit znakowy posiada wartość 0. Pozostałe bity służą do zapisu liczby w naturalnym kodzie binarnym:
\(
0111(U1) = 7(10), 0001(U1) = 1(10), 01111111(U1) = 127(10)
\)

Jeśli liczba jest ujemna, to najstarszy bit znakowy ma wartość 1. Pozostałe bity są negacjami bitów modułu wartości liczby:
\(1101(U1) = (-2)(10) : moduł 2(10) = 010(2) : NOT 010 = 101\)
\(1100(U1) = (-3)(10) : moduł 3(10) = 011(2) : NOT 011 = 100\)
\(1010(U1) = (-5)(10) : moduł 5(10) = 101(2) : NOT 101 = 010\)
ODPOWIEDZ