Asymptota ukośna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Asymptota ukośna
Wykaż, że prosta \(k\) jest asymptotą ukośną wykresu funkcji \(f(x)= \sqrt{x^2+3x}\); \(k: 2x+2y+3=0\) - asymptota ukośna lewostronna.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2020, 17:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Asymptota ukośna
\(f(x)= \sqrt{x^2+3x}= \sqrt{(x+ \frac{3}{2} )^2- \frac{9}{4} }=|x+ \frac{3}{2} | \sqrt{1- \frac{9}{(2x+3)^2} } \)
w nieskończoności asymptotą ukośną jest \(y=x+ \frac{3}{2}\), a w minus nieskończoności \(y=-x- \frac{3}{2} \). Prosta k to przekształcona postać drugiej z asymptot pochyłych.
w nieskończoności asymptotą ukośną jest \(y=x+ \frac{3}{2}\), a w minus nieskończoności \(y=-x- \frac{3}{2} \). Prosta k to przekształcona postać drugiej z asymptot pochyłych.