Ciąg arytmetyczny, geometryczny, układy równań

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arcoin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2020, 18:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Ciąg arytmetyczny, geometryczny, układy równań

Post autor: arcoin »

Suma trzech liczb jest równa 114. Jeśli pierwszą liczbę zmiejszymy o 14, drugą zwiększymy o 14, a trzecią zwiększymy o 36, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Jeśli w nowym ciągu pierwszą liczbę zwiększymy o 5/3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg arytmetyczny, geometryczny, układy równań

Post autor: eresh »

arcoin pisze: 20 lis 2020, 20:27 Suma trzech liczb jest równa 114. Jeśli pierwszą liczbę zmiejszymy o 14, drugą zwiększymy o 14, a trzecią zwiększymy o 36, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Jeśli w nowym ciągu pierwszą liczbę zwiększymy o 5/3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
\(a+b+c+114\\\)
\((a-14,b+14,c+36)\) - ciąg arytmetyczny
\(b+14=\frac{a-14+c+36}{2}\\
2b+28=a+c+22\\
2b+6=a+c\)


\(a+b+c=114\\
a+c+b=114\\
2b+6+b=114\\
3b=108\\
b=36\)


\(2b+6=a+c\\
78=a+c\\
c=78-a\)


\((a-14+\frac{5}{3}, b+14,c+36)\) - ciąg geometryczny

\((b+14)^2=(a-\frac{37}{3})(c+36)\\

\)

podstaw i rozwiąż
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ