Asymptota pionowa funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Asymptota pionowa funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz wartości parametrów a, b, dla których wykres funkcji \(f(x)= \frac{x^2+x-6}{x^2+ax+b}\) ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Asymptota pionowa funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 20 lis 2020, 08:06 Wyznacz wartości parametrów a, b, dla których wykres funkcji \(f(x)= \frac{x^2+x-6}{x^2+ax+b}\) ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4.
\(f(x)=\frac{(x-2)(x+3)}{x^2+ax+b}\)

asymptota \(x=4\) - miejscem zerowym mianownika jest 4
\(16+4a+b=0\\
b=-16-4a\)


I.
2 jest miejscem zerowym mianownika
\(4+2a+b=0\\
4+2a-16-4a=0\\
a=-6\\
b=8
\)


II
-3 jest miejscem zerowym mianownika
\(9-3a+b=0\\
9-3a-16-4a=0\\
-7a=7\\
a=-1\\
b=-12\)


III.
4 jest podwójnym miejscem zerowym funkcji z mianownika
\(x^2+ax+b=(x-4)^2\\
b=16\\
a=-8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ