Prosiłbym o potwierdzenie poprawności wykonania zadania o treści:
Oblicz \(sin α\) wiedząc, że \(\tg α = −10\), \(α ∈ IV\)
\(\sin α = ?\)
\(\tg α = -10\)
\(\tg \alpha= \frac{\sin α}{\cos α}\)
\(\sin^2α+\cos^2α = 1\)
\(\frac{-10}{1}=\frac{\sin α}{ \cos α}\)
\(\sin α = -10\cos α\)
Podstawianie pod wzór:
\((-10\cos α)^2+\cos^2α=1\)
\(101\cos^2α=1\)
\(\cosα = \frac{\sqrt{1}}{\sqrt{101}}\) - Cosinus jest tutaj dodatni, ponieważ z treści zadania wynika a, należy do 4 ćwiartki, dobrze rozumiem?
\(\sinα = \frac{-10\sqrt{101}}{101}\)
oblicz sin wiedząc, że tg - poprawność zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
oblicz sin wiedząc, że tg - poprawność zadania
Ostatnio zmieniony 15 lis 2020, 15:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin , \cos
Powód: poprawa kodu; \sin , \cos
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: oblicz sin wiedząc, że tg - poprawność zadania
Edit: ktoś inny zwrócił mi uwagę, że to zadanie nie ma prawa bytu, ponieważ tg alfa = -10 nie może należeć do czwartej ćwiartki. Jednakże z innego podobnego zadania w internecie wynika, że warunek wpływa na wynik, dopiero na sam koniec przy "wywoływaniu cosinusa". Także już sam nie wiem, co mam myśleć...
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: oblicz sin wiedząc, że tg - poprawność zadania
w czwartej ćwiartce tangens jest ujemny, więc dlaczego zadanie nie ma prawa bytu?damian28102000 pisze: ↑15 lis 2020, 12:30 Edit: ktoś inny zwrócił mi uwagę, że to zadanie nie ma prawa bytu, ponieważ tg alfa = -10 nie może należeć do czwartej ćwiartki. Jednakże z innego podobnego zadania w internecie wynika, że warunek wpływa na wynik, dopiero na sam koniec przy "wywoływaniu cosinusa". Także już sam nie wiem, co mam myśleć...
rozwiązanie poprawne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: oblicz sin wiedząc, że tg - poprawność zadania
Dziękuję bardzo za odpowiedź, rzeczywiście tanges w czwartej jest ujemny. Na innym forum z nazwą zaczynającą się na literę b, wskazali mi, że w treści zadania jest błąd.
I teraz w głowie w sumie pojawiły się dwa pytania, mianowicie:
1. Czy gdyby w treści zadania było podane, że kąt alfa należy, do III ćwiartki to byłby to błąd?
2. Czy zalewanie dużą ilością pytań na tym forum jest wskazane?
I teraz w głowie w sumie pojawiły się dwa pytania, mianowicie:
1. Czy gdyby w treści zadania było podane, że kąt alfa należy, do III ćwiartki to byłby to błąd?
2. Czy zalewanie dużą ilością pytań na tym forum jest wskazane?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: oblicz sin wiedząc, że tg - poprawność zadania
tak, bo tangens w III ćwiartce jest dodatnidamian28102000 pisze: ↑15 lis 2020, 12:46 I teraz w głowie w sumie pojawiły się dwa pytania, mianowicie:
1. Czy gdyby w treści zadania było podane, że kąt alfa należy, do III ćwiartki to byłby to błąd?
takdamian28102000 pisze: ↑15 lis 2020, 12:46
2. Czy zalewanie dużą ilością pytań na tym forum jest wskazane?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę