Podstawy logiki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kam1291
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2020, 16:55
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Podstawy logiki

Post autor: Kam1291 »

Bardzo bym prosiła o pomoc, bo niestety nie ogarniam w ogóle tego typu zadań :( Dzięki!
1.Sprawdzić, czy wypowiedź jest prawdą logiczną.
«Jeśli Jan zna logikę, to Jan nie zna logiki lub Jan jest matematykiem.»

2. Wyznaczyć \(A\cup B,A\cap B,A\setminus B,B\setminus A,A′,B′,A\times B,B\times A\), jeśli
\(A=\{2,7,8\},\\
B=\{6,7\},\\
X=\{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10\}.\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podstawy logiki

Post autor: eresh »

Kam1291 pisze: 14 lis 2020, 17:32
2. Wyznaczyć \(A\cup B,A\cap B,A\setminus B,B\setminus A,A′,B′,A\times B,B\times A\), jeśli
\(A=\{2,7,8\},\\
B=\{6,7\},\\
X=\{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10\}.\)
\(A\cup B=\{2,7,8,6\}\\
A\cap B=\{7\}\\
A\setminus B=\{2,8\}\\
B\setminus A=\{6\}\\
A'=\{1,3,4,5,6,9,10\}\\
B'=\{1,2,3,4,5,8,9,10\}\\
A \times B=\{(2,6),(2,7),(7,6),(7,7),(8,6), (8,7)\}\\
B\times A=\{(6,2),(6,7)(6,8),(7,2),(7,7)(7,8)\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Podstawy logiki

Post autor: panb »

Kam1291 pisze: 14 lis 2020, 17:32 Bardzo bym prosiła o pomoc, bo niestety nie ogarniam w ogóle tego typu zadań :( Dzięki!
1.Sprawdzić, czy wypowiedź jest prawdą logiczną.
«Jeśli Jan zna logikę, to Jan nie zna logiki lub Jan jest matematykiem.»
Jeśli:
p="Jan zna logikę"
q="Jan jest matematykiem"
to zdanie «Jeśli Jan zna logikę, to Jan nie zna logiki lub Jan jest matematykiem.» można zapisać tak:
\[p \So \neg p \vee q\]
To zdanie staje się fałszywe jeśli p jest prawdziwe, a q fałszywe czyli jeśli pan Jan nie jest matematykiem, a zna logikę - a to przecież całkiem możliwe :).
ODPOWIEDZ