Wyznacz iloraz i resztę z dzielenia wielomianu \(w\) przez wielomian \(p\)
\(w(x)=x^4+x^2+1\), \(p(x)=x+{1\over2}\)
iloraz i reszta dzielenia wielomianu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iloraz i reszta dzielenia wielomianu
Ostatnio zmieniony 14 paź 2020, 20:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości - tak wygląda zapis w kodzie
Powód: poprawa wiadomości - tak wygląda zapis w kodzie
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: iloraz i reszta dzielenia wielomianu
Reszta jest równa \(W(-\frac{1}{2})=\frac{1}{16}+\frac{1}{4}+1=1\frac{5}{16}\)
\((x^4+0x^3+1x^2+0x+1):(x+\frac{1}{2})=x^3-\frac{1}{2}x^2+\frac{5}{4}x-\frac{5}{8}\;\;\;\;\;\;reszta\;\;\;\;\;R=1\frac{5}{16}\)
\((x^4+0x^3+1x^2+0x+1):(x+\frac{1}{2})=x^3-\frac{1}{2}x^2+\frac{5}{4}x-\frac{5}{8}\;\;\;\;\;\;reszta\;\;\;\;\;R=1\frac{5}{16}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: iloraz i reszta dzielenia wielomianu
\(w(x)=x^4+x^2+1= \\
=x^4+{1\over2}x^3-{1\over2}x^3-{1\over4}x^2+{5\over4}x^2+{5\over8}x-{5\over8}x-{5\over16}+{5\over16}+1=\\
=x^3(x+{1\over2})-{1\over2}x^2(x+{1\over2})+{5\over4}x(x+{1\over2})-{5\over8}(x+{1\over2})+{21\over16}=\\
=(x+{1\over2})(x^3-{1\over2}x^2+{5\over4}x-{5\over8})+{21\over16}\)
albo, po prostu, podziel pisemnie...
Pozdrawiam
=x^4+{1\over2}x^3-{1\over2}x^3-{1\over4}x^2+{5\over4}x^2+{5\over8}x-{5\over8}x-{5\over16}+{5\over16}+1=\\
=x^3(x+{1\over2})-{1\over2}x^2(x+{1\over2})+{5\over4}x(x+{1\over2})-{5\over8}(x+{1\over2})+{21\over16}=\\
=(x+{1\over2})(x^3-{1\over2}x^2+{5\over4}x-{5\over8})+{21\over16}\)
albo, po prostu, podziel pisemnie...
Pozdrawiam
Re: iloraz i reszta dzielenia wielomianu
Dziękuję.
A czy można by było to rozpisać skąd to się po kolei wzięło?
A czy można by było to rozpisać skąd to się po kolei wzięło?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: iloraz i reszta dzielenia wielomianu
Nie wiem, czy znajdzie się user, który nauczy Cię na forum pisemnego dzielenia wielomianów... Ja - nie
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: iloraz i reszta dzielenia wielomianu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl