Udowodnij prawdziwość poniższej nierówności (z nierówności o średnich).
\[\frac{a}{b} + \frac{b}{c}+ \frac{c}{d} + \frac{d}{a} \ge 4\]
Dowód nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2020, 08:07
- Podziękowania: 7 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Dowód nierówność
Brakuje Ci pewnego ważnego założenia. Co np. gdy \(a=-1, b=1, c=-1, d=1\)?
Przecież to bezpośrednie zastosowanie tej nierówności... Wyszukaj nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną.
Przecież to bezpośrednie zastosowanie tej nierówności... Wyszukaj nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2020, 08:07
- Podziękowania: 7 razy
Re: Dowód nierówność
Oczywiście jest założenie że liczby są naturalne. Dlaczego uważasz, że to bezpośrednie zastosowanie tej nierówności?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Dowód nierówność
Ma rację.maurycy_matematyk pisze: ↑11 paź 2020, 14:31 Oczywiście jest założenie że liczby są naturalne. Dlaczego uważasz, że to bezpośrednie zastosowanie tej nierówności?
\[ \frac{ \frac{a}{b} + \frac{b}{c} + \frac{c}{d} + \frac{d}{a} }{4} \ge \sqrt[4]{ \frac{a}{b} \cdot \frac{b}{c} \cdot \frac{c}{d} \cdot \frac{d}{a} } \]
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Dowód nierówność
Mnożysz obustronnie nierówność przez wspólny mianownik...abcd
\(a^2cd+a b^2d+abc^2+bcd^2\ge 4abcd\)
Średnia arytmetyczna wyrazów lewej strony\(\;\ge\;\) od ich średniej geometrycznej.
\(\frac{a^2cd+b^2ad+c^2ab+d^2bc}{4} \ge \sqrt[4]{a^4b^4c^4d^4}\\
\frac{a^2cd+b^2ad+c^2ab+d^2bc}{4} \ge abcd\)
Uzyskana nierówność jest prawdziwa i jednocześnie równoważna otrzymanej po wymnożeniu wyjściowej przez wspólny mianownik.
Stąd wniosek,że nierówność wyjściowa jest prawdziwa.
Możesz teraz wrócić do wyjściowej (Nie jest to konieczne,ale podpowie jak szukać sposobu na dowód niektórych nierówności)
Mnożysz obie str. przez 4
\(a^2cd+b^2ad+c^2ab+d^2bc \ge 4 a b c d\;/:(abcd)\\
\frac{a}{b}+ \frac{b}{c}+ \frac{c}{d}+ \frac{d}{a} \ge 4\)
\(a^2cd+a b^2d+abc^2+bcd^2\ge 4abcd\)
Średnia arytmetyczna wyrazów lewej strony\(\;\ge\;\) od ich średniej geometrycznej.
\(\frac{a^2cd+b^2ad+c^2ab+d^2bc}{4} \ge \sqrt[4]{a^4b^4c^4d^4}\\
\frac{a^2cd+b^2ad+c^2ab+d^2bc}{4} \ge abcd\)
Uzyskana nierówność jest prawdziwa i jednocześnie równoważna otrzymanej po wymnożeniu wyjściowej przez wspólny mianownik.
Stąd wniosek,że nierówność wyjściowa jest prawdziwa.
Możesz teraz wrócić do wyjściowej (Nie jest to konieczne,ale podpowie jak szukać sposobu na dowód niektórych nierówności)
Mnożysz obie str. przez 4
\(a^2cd+b^2ad+c^2ab+d^2bc \ge 4 a b c d\;/:(abcd)\\
\frac{a}{b}+ \frac{b}{c}+ \frac{c}{d}+ \frac{d}{a} \ge 4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Dowód nierówność
Wystarczy założyć, że \(a,b,c,d>0\). Założenie, że są to liczby naturalne, jest przewagą formy nad treścią.maurycy_matematyk pisze: ↑11 paź 2020, 14:31 Oczywiście jest założenie że liczby są naturalne. Dlaczego uważasz, że to bezpośrednie zastosowanie tej nierówności?
Nierówność między średnimi arytmetyczną i geometryczną wynika z wypukłości funkcji wykładniczej oraz z nierówności Jensena. Można też bez odwoływania się do funkcji wypukłych łatwo udowodnić tę nierówność dla dwóch składników, a następnie przez indukcję dostać ją dla \(n\) składników.