Badanie czy istnieje granica funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Badanie czy istnieje granica funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Zbadaj czy istnieje granica funkcji. Jeśli tak to ile wynosi.
\(f(x)= \frac{3x^2-16x+21}{3x-9}, jesli x<3 i f(x)= \frac{ \sqrt{x+6}-3 }{ \sqrt{x+1}-2}, jeśli x>3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Badanie czy istnieje granica funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 10 paź 2020, 12:08 Zbadaj czy istnieje granica funkcji. Jeśli tak to ile wynosi.
\(f(x)= \frac{3x^2-16x+21}{3x-9}, jesli x<3 i f(x)= \frac{ \sqrt{x+6}-3 }{ \sqrt{x+1}-2}, jeśli x>3\)
\(\Lim_{x\to 3^+}\frac{\sqrt{x+6}-3}{\sqrt{x+1}-2}=\Lim_{x\to 3^+}\frac{(\sqrt{x+6}-3)\sqrt{x+6}+3)(\sqrt{x+1}+2)}{(\sqrt{x+1}-2)(\sqrt{x+1}+2)(\sqrt{x+6}+3)}=\Lim_{x\to 3^+}\frac{(x-3)(\sqrt{x+1}+2)}{(x-3)(\sqrt{x+6}+3)}=\\
=\Lim_{x\to 3^+}\frac{(\sqrt{x+1}+2)}{(\sqrt{x+6}+3)}=\frac{4}{6}=\frac{2}{3}\)


\(\Lim_{x\to 3^-}\frac{3(x-3)(x-\frac{7}{3})}{3(x-3)}=\Lim_{x\to 3^-}\frac{3x-7}{3}=\frac{2}{3}\)

\(\Lim_{x\to 3}f(x)=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ