Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
Dlaczego w momencie gdy wyciągamy po prostu pierwiastek z 25 (albo innej liczby) to wynikiem jest 5, ale już w momencie gdy mamy równanie typu 25 = x do kwadratu, to gdy wyciągamy pierwiastek to wynikiem może być +5 albo -5? Definicja pierwiastka jest taka, że 'pierwiastek z liczby nieujemnej a to taka nieujemna liczba b która podniesiona do kwadratu daje liczbę a' , ale przecież każdy widzi, że także ujemna liczba -b podniesiona do kwadratu da też taki sam wynik. Dlaczego pierwiastek z 25 nie może być -5?
Mnie nie interesuje "co". Mnie interesuje "dlaczego"
Re: Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
Ale w takim razie x w takim wypadku też powinien wynosić tylko 5, a jednak podaje się plus i minus 5. To pierwiastki w równaniach z niewiadomą definiuje się inaczej?
Mnie nie interesuje "co". Mnie interesuje "dlaczego"
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
1) Ile wynosi pierwiastek z 25 ?
2) Rozwiąż równanie \(x^2=25\) (czytaj: podaj pierwiastki równania \(x^2=25\))
To są dwa różne pytania. Na każde z nich jest inna odpowiedź.
2) Rozwiąż równanie \(x^2=25\) (czytaj: podaj pierwiastki równania \(x^2=25\))
To są dwa różne pytania. Na każde z nich jest inna odpowiedź.
Re: Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
Czyli mogę to tak "wytłumaczyć", że w wypadku 1) wyciągam pierwiastek z 25 a w wypadku 2) wyciągam pierwiastek z x?
Mnie nie interesuje "co". Mnie interesuje "dlaczego"
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
Tak, z \(x^2\)!
\(x^2=25\\ \sqrt{x^2}=\sqrt{25}\\ |x|=5\\ x=5\vee x=-5\)
Pozdrawiam
Re: Pierwiastki - dlaczego raz tak a raz tak
Dziękuję, tak miałem na myśli właśnie x kwadrat
Mnie nie interesuje "co". Mnie interesuje "dlaczego"