Twierdzenie o trzech funkcjach i granica funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Twierdzenie o trzech funkcjach i granica funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach , oblicz granice:
a)\( \Lim_{x\to0 }( x^2sin \frac{1}{x})\)
b)\( \Lim_{x\to0 } (x^4sin \frac{1}{x^3} )\)
c)\( \Lim_{x\to0 }(7xsin \frac{1}{x^2})\)
d)\( \Lim_{x\to0 } (-3xsin \frac{1}{ \sqrt[3]{x} })\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie o trzech funkcjach i granica funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 03 paź 2020, 19:41 Korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach , oblicz granice:
a)\( \Lim_{x\to0 }( x^2sin \frac{1}{x})\)
[/tex]
\(x^2\cdot (-1)\leq x^2\sin\frac{1}{x}\leq x^2\cdot 1\\
\Lim_{x\to 0}(x^2\cdot (-1))=0\\
\Lim_{x\to 0}(x^2\cdot 1)=0\\\)

na mocy twierdzenia o trzech funkcjach \(\Lim_{x\to 0}(x^2\sin \frac{1}{x})=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie o trzech funkcjach i granica funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 03 paź 2020, 19:41 Korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach , oblicz granice:
b)\( \Lim_{x\to0 } (x^4sin \frac{1}{x^3} )\)
\(x^4\cdot (-1)\leq x^4\sin\frac{1}{x^3}\leq x^4\cdot 1\\
\Lim_{x\to 0}(x^4\cdot (-1))=0\\
\Lim_{x\to 0}(x^2\cdot 1)=0\\\)

na mocy twierdzenia o trzech funkcjach
\(\Lim_{x\to 0}(x^2\sin \frac{1}{x^3})=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie o trzech funkcjach i granica funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 03 paź 2020, 19:41 Korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach , oblicz granice:
c)\( \Lim_{x\to0 }(7xsin \frac{1}{x^2})\)
\(7x\cdot (-1)\leq 7x\sin\frac{1}{x^2}\leq 7x\cdot 1\\
\Lim_{x\to 0}(7x\cdot (-1))=0\\
\Lim_{x\to 0}(7x\cdot 1)=0\\\)

na mocy twierdzenia o trzech funkcjach
\(\Lim_{x\to 0}(7x\sin \frac{1}{x^2})=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie o trzech funkcjach i granica funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 03 paź 2020, 19:41 Korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach , oblicz granice:
d)\( \Lim_{x\to0 } (-3xsin \frac{1}{ \sqrt[3]{x} })\)
\((-3x)\cdot (-1)\geq -3x\sin\frac{1}{\sqrt[3]{x}}\geq (-3x)\cdot 1\\
\Lim_{x\to 0}(3x)=0\\
\Lim_{x\to 0}(-3x)=0\\\)

na mocy twierdzenia o trzech funkcjach
\(\Lim_{x\to 0}(-3x\sin \frac{1}{\sqrt[3]{x}})=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ