Oblicz granice

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Oblicz granice

Post autor: Januszgolenia »

a)\( \Lim_{x\to1 } \frac{ \sqrt[3]{2x-1}-1 }{x-1} \)
b)\( \Lim_{x\to3 } \frac{ \sqrt[3]{1-3x}+2 }{x-3} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 02 paź 2020, 12:14 a)\( \Lim_{x\to1 } \frac{ \sqrt[3]{2x-1}-1 }{x-1} \)
a)\( \Lim_{x\to1 } \frac{ \sqrt[3]{2x-1}-1 }{x-1} =\Lim_{x\to 1}\frac{2x-1-1}{(\sqrt[3]{(2x-1)^2}+\sqrt[3]{2x-1}+1)(x-1)}=\Lim_{x\to 1}\frac{2(x-1)}{(\sqrt[3]{(2x-1)^2}+\sqrt[3]{2x-1}+1)(x-1)}=\Lim_{x\to 1}\frac{2}{\sqrt[3]{(2x-1)^2}+\sqrt[3]{2x-1}+1)}=\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 02 paź 2020, 12:14
b)\( \Lim_{x\to3 } \frac{ \sqrt[3]{1-3x}+2 }{x-3} \)
\( \Lim_{x\to3 } \frac{ \sqrt[3]{1-3x}+2 }{x-3}=\Lim_{x\to 3}\frac{1-3x+8}{(\sqrt[3]{(1-3x)^2}-2\sqrt[3]{1-3x}+4)(x-3)}=\Lim_{x\to 3}\frac{-3(x-3)}{(\sqrt[3]{(1-3x)^2}-2\sqrt[3]{1-3x}+4)(x-3)} =\Lim_{x\to 3}\frac{-3}{(\sqrt[3]{(1-3x)^2}-2\sqrt[3]{1-3x}+4)}=\frac{-3}{4+4+4}=-\frac{1}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: eresh »

korzystałam ze wzoru:

\(a^3\pm b^3=(a\pm b)(a^2\mp ab+b^2)\\
a+b=\frac{a^3+b^3}{a^2-ab+b^2}\\
a-b=\frac{a^3-b^2}{a^2+ab+b^2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ